Забележителности в района

Едно от най-големите предимства на къща за гости „Илиос” е нейното разположение.

Плаж Карадере

 

Намира се  между град Бяла и село Горица, в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива и много красива. Плажът е без застроявания и се радва на посетители обичащи “дивата” красота и очарование на местата, където може да се “избяга от цивилизацията”. Плажната ивица е дълга и широка, а пясъкът фин и почти бял на цвят. Плажът е неохраняван и няма съоръжения, съблеклни, атракции и заведения. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.Мястото и плажа привличат много любители на къмпингуването, а вечерите, с лагерните огньове пред палатките, китари и музика, създават много романтично настроение.Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и чрез пешеходен преход от град Бяла и село Горица. 

Плаж Шкорпиловци

 

Най-дългата и широка плажна ивица на Българското черноморие. Плажът е с дължина 12 км и на места е широк 100 м, което го прави най-дългия и просторен, непрекъснат плаж в България. Плаж Шкорпиловци е разположен в близост до едноименното село и е най-южната част от дългата пясъчна ивица, започваща от къмпингите Рай и Романтика край курорт Камчия в северната си част и свършваща при Черни нос на юг. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по Българското Черноморие. Има 230-метрова естакада и разрушен мост под водата за любителите на гмуркането. 

Това е едно от красивите и диви кътчета по Черноморието на България, които всеки посетител или жител на страната си заслужава да види.

Древната крепост на нос Свети Атанас в Бяла

 

Късноантичната крепост се намира на нос Свети Атанас в град Бяла. Местоположението й е такова, че пред очите ви се ширва красива панорама към морето и брега.
Това е било цял пристанищен град, чийто живот посетителите могат да си представят благодарение на огромните цветни пана със сцени от миналото. Картината допълват няколко много добре запазени части от града.

При разкопките на крепостта са открити много от важните за един град сгради – централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради. Местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби).  Добре запазена е и градската баня, която в античността освен за къпане е служила и за лечение, размяна на клюки, решаване на спорове, сключване на сделки и дребна амбулантна търговия. Една от най-впечатляващите части на крепостта в Бяла безспорно е базиликата. Макар само част от нея да е възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса – можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да се насладите на красивата гледка от ръба на нос Свети Атанас. 

Природен резерват и ловно стопанство “Шерба”

 

Шерба” – е първият български ловен район основан през 1930г от цар Борис III. Районът е бил специално избран. Природната среда и благоприятните атмосферни условия гарантират богатството на стадата. Основни видове дивеч на територията са: благороден елен и елен лопатар, сърна, дива свиня и муфлон. Тук е и царството на широколистните дървета. Вековни смесени гори от бук, дъб, габър, благун, цер, сребролистна липа. Срещат се и типичните увивни растения за лонгозната гора-бръшлян, повет, скрипка, дива лоза. 

“Красивата гора”  Шерба оставя незабравим спомен във всички посетили я. Девствена природа, биоразнообразие, величествена флора и фауна в една дума – „Шерба“!

Зоопарк Горица

 

Зоологическа градина Горица обхваща 4000 кв.м. и се намира на главен път Бургас – Варна, до село Горица. В градината са изградени алеи за разходка, дървени мостове и места, от където могат да се наблюдават животните. Създадени са условия, максимално близки до естествените, в които да се отглеждат многобройните видове животни от различни видове – бозайници, хищници и птици, сред които паун, златен фазан, монголски фазан, щраус, кенгуру, лама, муфлон, дива свиня, елен лопатар, кон, пони, чакал и др.

За повече информация 

Вижте къде се намираме на картата